Grenzen herkennen en leren aangeven

​Jouw eigen grenzen voelen en aangeven – ook al herken je ze niet altijd, ze zijn toch vaak voelbaar. Helaas maken wij als mens met regelmaat de keus met ons hoofd. Het wel bekende ‘Ja’ zeggen maar een ‘Nee’ voelen. En vaak zijn deze best wel herkenbaar maar dan achteraf als het “kwaad” al is geschiet.

Als we kijken op basis van cognitie is het voor veel mensen lastig om ‘nee’ te zeggen dit kan gekoppeld zijn om aan verwachtingen van anderen te willen voldoen -of je hebt de overtuiging van ‘ zo hoort het nu eenmaal’. Maar het kan ook zo zijn dat je geen durf hebt om nee te zeggen omdat je bang bent om de confrontatie aan te gaan.
Met als gevolg, je bent aan het inleveren, van jezelf, je ruimte en uiteindelijk is dat voelbaar aan de energie in je lijf.

Om te leren voelen wat jouw grenzen zijn, ga je eerst terug naar de signalen herkennen in je lijf. Dit kan je helpen om meer te luisteren naar wat goed voelt voor jou.
Met Haptotherapie kun je deze signalen leren herkennen en ga jij je ontwikkelen naar het meer voelen van jouw grenzen en deze te uiten.